paraziti SkaliGen :: Povezave
MedijiSlovarDomovZanimive knjigeZnanost v SlovenijiPovezave Delimiter

Povezave

Zanimive spletne strani o biotehnologiji, biologiji, fiziki in kemiji.

Molecules with Silly or Unusual Names

kemija je lahko hudo zabavna reč, še posebej, ko naletiš na molekule z zanimivimi imeni in kraticami: Bicikloheksil (za navdušene kolesarje), ASS (kratica za ArgininoSukcinat Sintetaza), Labradorit (za lastnike labradorcev) in SEX (kratica za Sodium Ethyl Xanthate).

Google

tisti, ki vse ve. Če pa ne ve, pa stvar ali ne obstaja, ali pa je popolnoma nepomembna ;) ...quod non est in Googlis non est in mundo :)  (česar ni v Guglu, ni na svetu)

Google Scholar

poseben Gugl za guglanje po znanstvenih zbirkah podatkov. Če boste vpisali npr. geslo »chocolate«, (žal) ne boste dobili receptov za čokoladno torto, ampak samo cel kup blazno kunštnih člankov o zdravilnih učinkih polifenolov in antioksidantov v čokoladi - kar je seveda dobra spodbuda za iskanje receptov z navadnim Guglom ;)

 Wikipedia

če Gugl vse ve, Wikipedija zna vse pojasniti in razložiti. Sicer se včasih v Wikipediji pojavijo tudi prav divje netočne & čudne informacije, vendar je v splošnem precej zanesljiva in zaupanja vredna. Prednost in slabost Wikipedije je, da jo lahko ureja vsakdo, saj deluje po principu »vsi ljudje vse vedo«. V reviji Nature (ena najboljših znanstvenih revij na svetu) so objaviji rezultate raziskave o zanesljivosti podatkov v Wikipediji (Nature, 15.12.2005). Izkazalo se je, da so članki z nekaterih področij, predvsem članki o znanosti in tehnologiji, primerljivi s članki v najboljših enciklopedijah - s to trditvijo pa so na smrt užalili eno najstarejših in najobsežnejših enciklopedij, imenovano Encyclopaedia Britannica.

Encyclopaedia Britannica

da se Encyclopaedia Britannica ne bi še bolj skujala, smo jo dodali med povezave. Na spletni strani lahko naročite tudi tiskano verzijo Encyclopaediae Britannicae, ki vam bo zasedla približno 3,8 m knjižne police. Z nakupom boste zagotovili hrano za naslednjih 103 generacij knjižnih moljev, ki vam bodo zato zelo hvaležni.

Terminološka komisija slovenskega biokemijskega društva

ko te mučijo dileme, trileme in polileme, kako prevesti besedo iz angleške znanstvenijščine v slovensko znanstvenijščino in obratno.

Matematični humor

spletna stran, na kateri najdete dokaze, da je tudi matematika lahko hudo zabavna reč:


Matematik, fizik in biolog stojijo pred dvigalom.
V dvigalo vstopi 9 oseb. Čez nekaj časa se dvigalo vrne in izstopi 10 oseb.
Kaj si mislijo?
Biolog: "Očitno so se razmnožili."
Fizik: "Pač, 10% računske napake."
Matematik: "Če bo zdaj ena oseba vstopila, bo dvigalo spet prazno."

Kvarkadabra

če ne marate fizike, astronomije in ostalih naravoslovnih znanosti, jih boste po obisku Kvarkadabre vsekakor vzljubili :) In če iščete odgovor na vprašanje o življenju, vesolju in sploh vsem, ga boste tu vsekakor našli (odgovor seveda, ne vprašanja ;) 

Antinobelove nagrade

nagrade za najbolj čudne, smešne, nesmiselne, bedaste, nevarne... znanstvene poskuse in raziskave. Samo nekaj primerov:

· AntiNobelova nagrada za medicino 2004: Steven Stack: Vpliv country glasbe na samomore

· AntiNobelova nagrada za ornitologijo 2006 (preučevanje ptic): Ivan R. Schwab, za raziskavo zakaj žolne ne boli glava, ko s kljunom trka po deblu

· AntiNobelova nagrada za literaturo 1999: Britanska agencija za standardizacijo za šest strani dolg opis pravilne priprave skodelice čaja

...in NE poskušajte tega ponoviti v svojem laboratoriju!

Slovenski kemijski portal

raj za nadebudne hobi kemike in kemičarke. Na portalu najdete polno receptov za razne spektakularne poskuse, npr. recept za izdelavo vulkana, ali pa za ognjemet iz želatinastih medvedkov + povezave, forum, kemijske novice, zanimive članke, zastonjski programi za poimenovanje spojin in risanje kemijskih formul...  

Študij v Ameriki

spletna stran slovenskega študenta v Ameriki, ki se je zelo zelo potrudil, in napisal vse, kar je treba vedeti o ZDA in tamkajšnjih univerzah. Obvezno branje za tiste, ki želijo študirati čez lužo.

Slovenski portal biološke varnosti

uradna državna spletna stran o ravnanju z gensko spremenjenimi organizmi. Najdete zakone in predpise, pa seznam pristojnih služb, pa povezave na spletne strani EU... Skratka uradno in dolgočasno.

Hiša eksperimentov

ko vam doma v kuhinji ne dovolijo več delati znanstvenih poskusov (ker so posledice vidne na kuhinjskih omaricah), se oglasite v Hiši eksperimentov, kjer lahko eksperimentirate pod budnimi očmi mentorjev.

Geopedia

zemljevid Slovenije, z vrisanimi avtobusnimi linijami, kolesarskimi potmi, restavracijami, lekarnami, planinskimi kočami, internetnimi točkami, šolami in univerzami, podzemnimi jamami... Svoj ljubi domek si lahko ogledate na posnetku iz zraka ali pa na topografski karti ...če vam pa še to ni dovolj, pa si lahko priredite Geopedijo po svojem okusu in vpišete pot od doma do najljubše slaščičarne.  

Gaea

Gaea+ je tri-razsežnostno vizualizacijsko orodje, s katerim na enostaven način prikazujemo najrazličnejše uporabne informacije v kontekstu resničnega geografskega prostora, tudi v realnem času (preplonkano z domače spletne strani Gaea ;) Orodje Gaea lahko zaženete s klikom na spodnjo ikono. 

 

e-Hiša, novogoriška hiša poskusov

mlajša sestrica ljubljanske hiše eksperimentov, prav tako zanimiva kot starejša sestra.